Sinds januari 2020 biedt NANSEN gespecialiseerde juridische ondersteuning aan verzoekers om internationale bescherming die het slachtoffer zijn van foltering in het kader van hun asielprocedure in België, aan de grens of op het grondgebied.
Indien u hulp of informatie nodig heeft over dit onderwerp, neem dan contact met ons op!
Ter gelegenheid van de internationale dag ter ondersteuning van slachtoffers van foltering, vindt u hier onze publicaties rond dit belangrijke thema:
- NANSEN Profiel 2024-2: Beschermingsnood van een Marokkaanse homoseksuele man die slachtoffer is van homofoob geweld en hiv heeft. Hier toont NANSEN aan dat het gendergerelateerd geweld dat deze persoon heeft meegemaakt, een vorm van foltering is en vervolging uitmaakt in de zin van het Vluchtelingenverdrag.
- NANSEN Note 2023-2 : Het gebruik van medicolegale rapporten in de asielprocedure. NANSEN focust op het gebruik in de asielprocedure van forensische rapporten opgesteld volgens de richtlijnen van het Istanbul Protocol, officieel het Handboek over effectief onderzoek en documentatie van marteling en andere wrede, onmenselijke of vernederende behandeling of straf. Deze nota bouwt verder op drie eerdere publicaties over hetzelfde onderwerp, die hier te vinden zijn.
- Op het colloquium “International protection and vulnerabilities” dat NANSEN op 30 september 2022 organiseerde ter ere van haar vijfjarig bestaan, richtte het eerste panel zich op de positie van slachtoffers van foltering in de asielprocedure. De bronnen en documentatie die de sprekers in dit panel hebben gebruikt, zijn te raadplegen op de website van NANSEN.
- In juni 2021 heeft NANSEN bijgedragen aan de periodieke evaluatie uitgevoerd door het Comité tegen foltering van de Verenigde Naties met betrekking tot de implementatie van het gelijknamige Verdrag. Het schaduwrapport dat in dit kader is gepubliceerd, is hier beschikbaar.
- In verschillende analyses komt NANSEN tot de conclusie dat de daden van gendergerelateerd en/of seksueel geweld waarop het verzoek om internationale bescherming is gebaseerd ook daden van foltering zijn. Zie in het bijzonder:
- NANSEN Profiel 2022-3: Congolese vrouwen slachtoffers van seksueel geweld (DRC)
- NANSEN Profiel 2020-4: Verzoek om internationale bescherming van een vrouw uit DRC die slachtoffer is van seksueel geweld
- Voor meer informatie over gendergerelateerde procedures om internationale bescherming, raadpleeg de Praktijkgids voor advocaten geschreven door UGent-onderzoeksters Lore ROELS en Liselot CASTELEYN.
- Zowel de Speciale VN-Rapporteur over foltering, als diverse internationale hoven en toezichthoudende instanties beschouwen vrouwelijke genitale verminking als een vorm van foltering. NANSEN heeft aandacht besteed aan de nood aan internationale bescherming van vrouwen die het slachtoffer zijn van deze praktijk:
- NANSEN Note 2021-2: Vrouwelijke genitale verminking, waarvan het belangrijkste doel is om werk- en denkinstrumenten aan te reiken aan de professionals die deze vrouwen en meisjes begeleiden.
- NANSEN Profiel 2020-1: De nood aan internationale bescherming van Somalische vrouwen slachtoffer van vrouwelijke genitale verminking type III
- NANSEN Profiel 2019-2: Gegronde vrees tot vervolging van een alleenstaande, ontheemde vrouw zonder netwerk in Somalië (inclusief Mogadishu) die slachtoffer werd van vrouwelijke genitale verminking