+32 487 84 65 40 info@nansenrefugee.be

NANSEN analyseert hier de situatie van twee Congolese vrouwen die in hun land van herkomst het slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld. De feiten zijn ook van aard feiten van foltering. In beide dossiers werden psychologische rapporten ingediend, waaruit de kwetsbare situatie van de verzoekers bleek. De context waarin het seksuele geweld werd gepleegd varieert echter (seksueel geweld binnen de familie of geweld door niet-geïdentificeerde gewapende mannen).

Verschillende aspecten van de rechtspositie van deze vrouwen worden hier besproken: gendergerelateerd geweld als vervolging, seksueel geweld als foltering, bijzondere procedurele noden voor slachtoffers van seksueel geweld, vervolging in het verleden, omkering van de bewijslast, voortdurende vervolging en verhoogde vrees bij terugkeer.

Deze argumenten werden ontwikkeld in tussenkomsten ingediend door NANSEN voor het CGVS voor vrouwen die ondertussen als vluchteling zijn erkend.

Lees hier: NANSEN Profiel 2022-3: Congolese vrouwen slachtoffers van seksueel geweld (DRC) (beschikbaar in het Frans)

Zie ook NANSEN Profiel 2020-4 (in het Frans)