+32 487 84 65 40 info@nansenrefugee.be

De Iraakse samenleving is zeer patriarchaal en het voortbestaan van vrouwen hangt onder meer af van het volledige respect voor sociaal-culturele normen en sterke gemeenschapsbanden. Het hebben van een buitenechtelijke relatie en een buitenechtelijk kind stelt elke getrouwde vrouw die zich daarin waagt onvermijdelijk bloot aan familiale, maatschappelijke en zelfs staatswraakacties. We hebben het hier over traditionele eremoorden, verbanning, de kwetsbaarheid van gescheiden vrouwen, de criminalisering van overspel, buitensporige gevangenisstraffen en het risico van foltering of mishandeling.

Uit deze analyse blijkt dat vrouwen die een kind hebben uit een buitenechtelijke relatie niet kunnen terugkeren naar Irak omdat ze een objectieve vrees hebben voor vervolging in de zin van het VN-vluchtelingenverdrag.

Lees hier: