+32 487 84 65 40 info@nansenrefugee.be

NANSEN analyseert hier de behandeling van het volgend verzoek om internationale bescherming van een Afghaanse verwesterde jongeman.

De eerdere verzoeken om internationale bescherming en de beoordeling daarvan door de asielinstanties worden onderzocht. Dit onderzoek toont het belang aan van de objectiviteit en onpartijdigheid van het personeel tijdens het persoonlijk onderhoud en toont ook de disproportionele rol aan van algemene kennisvragen bij het vaststellen van de geloofwaardigheid van het relaas van de verzoeker.

De analyse toont tevens aan dat de gegronde vrees voor vervolging in geval van terugkeer naar Afghanistan moet worden beoordeeld “in-country”, oftewel binnen Afghanistan, maar ook bij de “pinch point of arrival”, oftewel op het moment van aankomst van de verzoeker in Afghanistan. Tot slot concludeert NANSEN dat deze verzoeker een nood heeft aan internationale bescherming. Het CGVS is inmiddels tot dezelfde conclusie gekomen.

Lees het NANSEN Profiel hier: NANSEN Profiel 2024-3: Beoordeling van de beschermingsnood van een Afghaanse jongeman in het kader van een volgend verzoek (enkel beschikbaar in het Nederlands)