+32 487 84 65 40 info@nansenrefugee.be

De Bidun zijn een staatloze Arabische minderheid in Koeweit die door de autoriteiten in Koeweit als “illegale onderdanen” worden beschouwd. Hoe is deze minderheid ontstaan en wat is thans haar rechtspositie in Koeweit? NANSEN verzamelt en presenteert hier alle beschikbare objectieve elementen. Zo wordt de toegang van de Bidun tot burgerlijke, politieke, economische en sociale rechten geanalyseerd. Ook de toegang van kinderen tot onderwijs wordt in detail onderzocht. Deze elementen worden vervolgens besproken in het licht van de nood aan internationale bescherming van Bidun in België. De rol van Belgische familierechtbanken en -hoven in de erkenning van staatloosheid komt hierbij aan bod.

Uit de beschikbare informatie blijkt dat de Bidun uit Koeweit in het algemeen als staatlozen moeten worden erkend. Daaruit blijkt dat hun staatloosheid het gevolg is van een opzettelijk discriminatiebeleid van de Koeweitse autoriteiten, die weigeren hen als onderdanen te beschouwen.

Lees meer over de staatloosheid van Bidun uit Koeweit (enkel beschikbaar in het Frans)