+32 487 84 65 40 info@nansenrefugee.be

De Raad van State heeft zojuist de Ordre des barreaux francophones et germanophones (Avocats.be) en 15 verenigingen, waaronder NANSEN, gelijk gegeven met de opschorting van het Koninklijk Besluit dat de detentie van kinderen in het centrum 127bis mogelijk maakte.

In de zomer van 2018 had de Belgische regering, na tien jaar onderbreking, de detentie van migrantenkinderen in een gesloten centrum, het centrum 127bis, gelegen naast de landingsbanen van de luchthaven Brussel-Nationaal, opnieuw ingevoerd. Volgens de regering was alles gedaan geweest om het centrum aan te passen aan de situatie van kinderen en gezinnen. Negen gezinnen en 22 kinderen werden daar vastgehouden. Sommige kinderen bleven er zelfs 54 dagen!

Het wordt toch maar luider gesteld dat – hoe wanhopig de pogingen om de plaats aan te passen ook zijn- het eenvoudigweg niet mogelijk is om opsluiting te combineren met het hoger belang van het kind. Er bestaan alternatieven. Het is tijd voor een migratiebeleid dat gebaseerd is op de eerbiediging van de grondrechten van kinderen. NANSEN is verheugd over de beslissing van de Raad van State, samen met de 330 organisaties van de campagne “EEN KIND SLUIT JE NIET OP. PUNT.

Gezamenlijke Persbericht. Enkel beschikbaar in het frans.