NANSEN heeft in de afgelopen jaren een expertise ontwikkeld op het vlak van verzoeken om internationale bescherming die zijn ingediend door personen van Palestijnse afkomst.
Ter gelegenheid van de internationale dag van solidariteit met het Palestijnse volk op 29 november delen we graag een overzicht van onze publicaties rond dit belangrijke thema:
- NANSEN Note 2024-3: Hoger belang van het kind in de internationale beschermingsprocedure: het geval van een gezin uit Gaza: Deze NANSEN Note onderzoekt hoe de nood aan internationale bescherming van gezinnen met minderjarige kinderen kan beoordeeld worden, in overeenstemming met het Verdrag inzake de Rechten van het Kind.
- NANSEN Note 2024-1: Palestijnse afkomst of nationaliteit? Het geval van minderjarigen geboren in België: Deze NANSEN Note presenteert en analyseert de argumenten en bronnen die nuttig zijn voor advocaten of juridische diensten die ouders van kinderen van Palestijnse afkomst bijstaan in geschillen met betrekking tot artikel 10 WBN.
- NANSEN Note 2022-2: Update beschermingsnood Palestijnse verzoekers uit Gaza: NANSEN bespreekt hier het rapport van Amnesty International uit 2022 over de situatie van Palestijnen in Israël. Hierbij onderzoekt NANSEN de implicaties voor vluchtelingen van Amnesty International’s bevindingen dat een systeem van apartheid wordt gehandhaafd door Israël en beoordeelt op basis van de bevindingen van Amnesty International of er een gegronde vrees is voor vervolging voor Palestijnse verzoekers om internationale bescherming uit Gaza.
- NANSEN Profiel 2021-6: De beschermingsnood van Palestijnen onder UNRWA-mandaat van Gaza en Libanon: NANSEN bespreekt de noodzaak om Palestijnen van Gaza en Libanon onder UNRWA-mandaat te erkennen overeenkomstig artikel 1D, § 2 van het Vluchtelingenverdrag, d.m.v. een juridische analyse van de bijstand die UNWRA biedt en relevante COI voor Gaza en Libanon.
- NANSEN Stand van zaken 2021-2: Stand van zaken inzake de effectiviteit van UNWRA-bijstand: NANSEN presenteert hier een selectie van recente en nuttige informatie voor verzoeken om internationale bescherming ingediend door Palestijnen.
- NANSEN Profiel 2021-1: De beschermingsnood van Palestijnen uit de Golfstaten: In deze bijdrage onderzoekt NANSEN de complexiteit van de beoordeling en behandeling van verzoeken om internationale bescherming door de Belgische asielautoriteiten van Palestijnen die lange tijd in de Golfstaten hebben verbleven.
- VAN DOREN, W., LEJEUNE, J., CLAES, M., KLEIN, V., The broadening protection gap for stateless Palestinian refugees in Belgium, Statelessness and Citizenship Review, Vol.2, no 2 (2020): Dit artikel bespreekt de lacunes in de bescherming die het gevolg zijn van de sterk uiteenlopende benaderingen van de kwestie van de staatloosheid van Palestijnse vluchtelingen door de verschillende betrokken Belgische actoren.
- NANSEN Profiel 2020-3: De beschermingsnood van Palestijnse kinderen in Libanon: In deze bijdrage onderzoekt NANSEN de situatie van minderjarige Palestijnse vluchtelingen uit Libanon en hun nood aan internationale bescherming.
- NANSEN Note 2019-1: Palestijnse vluchtelingen uit Gaza – Toepassing artikel 1D Vluchtelingenverdrag: Deze nota analyseert de beleidswijziging van het CGVS ten aanzien van Palestijnse vluchtelingen uit Gaza, inclusief de juridische en humanitaire context en relevante jurisprudentie.
- NANSEN Addendum Note 2019-1: Situatie in de Gazastrook tussen april en augustus 2019: Dit addendum geeft een overzicht van de ontwikkelingen in Gaza in deze periode en biedt richtlijnen voor de behandeling van asielaanvragen.
- CROKART, H., « Le statut d’apatride en Belgique : focus sur la situation des Palestiniens », Dr.Etr, 2019, n° 204, 473-493: Dit artikel bespreekt het juridische vacuüm waarin staatloze Palestijnen zich bevinden, in de context van de afwezigheid van specifieke Belgische wetgeving over staatloosheid.
- CLAES, M., “De Gaza-arresten: beoordeling van de beschermingsnood in conflictsituaties: individualisatie, conflictanalyse en bewijslast”, T. Vreemd. 2020, n° 3, 230-236: Dit artikel biedt een diepgaande analyse van de verandering in de rechtspraak van de RvV, die de beleidswijziging van het CGVS in 2019 bevestigt, waardoor Palestijnen uit Gaza als groep niet langer internationale bescherming krijgen.