+32 487 84 65 40 info@nansenrefugee.be

De situatie van minderjarige kinderen van Palestijnse afkomst die in België geboren zijn, belicht twee belangrijke kwesties:

    1. Bestaat er een Palestijnse nationaliteit in de zin van het Verdrag betreffende de status van staatlozen van 1954? Welke rechten hebben kinderen van Palestijnse afkomst die in België geboren zijn? Zijn deze kinderen staatloos?
    2. De toekenning van de Belgische nationaliteit: Artikel 10, § 1 van het Wetboek van de Belgische Nationaliteit (WBN) bepaalt dat kinderen die in België geboren zijn zonder andere nationaliteit de Belgische nationaliteit krijgen. Artikel 10, § 3 WBN bepaalt echter dat het kind deze nationaliteit verliest of deze wordt ingetrokken als blijkt dat dit kind een andere nationaliteit bezit, vóór zijn meerderjarigheid (of ontvoogding).

Voor vragen over de staatloosheid van kinderen van Palestijnse afkomst, lees onze NANSEN Note hier in het Nederlands – hier in het Frans hier in het Engels. Deze Note presenteert en analyseert argumenten en bronnen die nuttig zijn voor iedereen die ouders van kinderen van Palestijnse afkomst bijstaat in de context van artikel 10 WBN.

Voor vragen met betrekking tot het verlies/de intrekking van de Belgische nationaliteit (art. 10, § 3 WBN), evenals de bevoegdheid, de voorwaarden, de procedure en de beroepsmogelijkheden, lees de PowerPoint** van Meester Julien Wolsey (La Jonction) die beschikbaar is in het Frans hier.

➡️ De beroepstermijn zou 15 dagen bedragen (ruime interpretatie van art. 7ter WBN). In gevallen waarin het beroep niet-ontvankelijk wordt verklaard wegens niet-naleving van de termijn, kan echter een prejudiciële vraag worden gesteld aan het Grondwettelijk Hof. Een suggestie voor een prejudiciële vraag is ook beschikbaar in de PowerPoint**.

** Deze PowerPoint werd gepresenteerd op onze intervisie van 12 maart 2024 over de toepassing van artikel 10 WBN op kinderen van Palestijnse afkomst, en werd gewijzigd in september 2024.