Delend en Lerend Netwerk LGBTQIA+ mensen in asielprocedure, op de vlucht of onderweg (2023-2026)
WAWY staat voor “We Are With You”.
Binnen het WAWY-project komen verschillende actoren die mensen op de vlucht ondersteunen samen om voor personen op het kruispunt met gender en seksuele diversiteit de instroom en doorstroom naar de bestaande hulpverlening te coördineren. Deze vijf partnerorganisaties zijn:
- Merhaba vzw
- NANSEN vzw
- Rainbow Refugee Committee
- Hub Humanitaire
- Vluchtelingenwerk Vlaanderen
Het uiteindelijke doel van het WAWY-project is snellere, betere en beter gecoördineerde ondersteuning te bieden aan LGBTQIA+ migranten en asielzoekers, de doelgroep, door de complementaire expertise en kennis van de partnerorganisaties samen te brengen. De noden die deze partners opmerken bij de doelgroep worden verzameld om de behoeften van de doelgroep op een systematische en efficiënte manier te beantwoorden.
De kruising van hun identiteitskenmerken maakt de doelgroep bijzonder kwetsbaar. LGBTQIA+ migranten en asielzoekers ervaren immers meervoudige uitsluiting en onderdrukking op basis van hun beleefde genderidentiteit, seksuele oriëntatie, genderexpressie, migratieverhaal, herkomst, etnische of culturele identiteit en huidige sociale situatie in België. Bovendien ervaren ze niet alleen uitsluiting en discriminatie in de bredere samenleving, maar ook binnen hun eigen gemeenschap (etnisch-cultureel, LGBTQIA+, medemensen op de vlucht, in transit, in de asielprocedure), binnen hun familie en bij diensten en sociaal werkers.
De vaak inadequate behandeling van verzoeken om internationale bescherming van LGBTQIA+ personen, waaronder sekswerkers, is gedocumenteerd, net als de soms onevenredig hoge weigeringspercentages en de specifieke moeilijkheden bij het onderbouwen van deze verzoeken, vooral met betrekking tot de geloofwaardigheid van het asielverhaal (zie https://www.sogica.org/en/the-project/). Deze observaties zijn ook in België gedaan.
Daarnaast heeft de doelgroep ook te kampen met de complexiteit van het juridische en administratieve systeem en met het levendige maar gefragmenteerde landschap van het maatschappelijk middenveld.
De sleutel tot een oplossing om beter tegemoet te komen aan de behoeften van de doelgroep is daarom het aanmoedigen van een solide basis van vertrouwen tussen de partnerorganisaties, wederzijds leren en consolidatie van het bestaande aanbod van diensten, inclusief doorverwijzing van individuen.
Heeft u vragen over dit project? Contacteer: Merhaba (Dilshad Karaman, dilshad@merhaba.be) of NANSEN (Iene Maveau, imaveau@nansenrefugee.be)